ENFLASYON DÜZELTMESİNE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI VE DÜZELTMENİN BİLANÇOLAR ÜZERİNE ETKİSİ
- 2003 VE 2004 YILLARINDA YAPILAN ENFLASYON DÜZELTMESİ
Bilindiği üzere, 30.12.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5024 sayılı Kanunla enflasyon muhasebesi ile ilgili olarak Vergi Usul Kanununun Mükerrer 298’ inci maddesinde değişiklik yapılmış ve Kanuna Geçici 25 inci madde eklenmişti.
Vergi Usul Kanununda değişiklik yapan 5024 sayılı Kanunun ile mali tabloların enflasyonun etkisinden arındırılması ve böylece vergileme üzerindeki enflasyondan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi amaçlanmıştır.
Enflasyon düzeltme işlemi ile ilgili olarak 5024 sayılı Kanun ikili bir yaklaşım getirmiş ve 31.12.2003 tarihli mali tabloların düzeltilmesiyle ilgili farklı düzenlemeler (VUK geçici 25 madde) ihtiva etmiştir. Süreklilik arz eden ve düzeltme işlemine ilişkin ana esasların belirlendiği hükümler Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinde; 31.12.2003 tarihli mali tabloların düzeltilmesine ilişkin hükümler ise geçici 25 inci maddesinde yer almıştır.
2015 yılının geçici vergi dönemlerinde şartlar oluşmadığından enflasyon düzeltme uygulaması sona ermiştir.
Enflasyon düzeltmesi, paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulmasıdır.
Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasında enflasyon düzeltmesi, "mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanması" şeklinde tanımlanmıştır. Buna göre enflasyon düzeltmesi, bilançoda yer alan kıymetlerin Türk Lirası değerlerinin tablonun ait olduğu tarihteki değerine yükseltilmesinden ibaret bir işlemdir.
I. 2003 VE 2004 YILLARINDA YAPILAN ENFLASYON DÜZELTMESİ Bilindiği üzere, 30.12.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5024 sayılı Kanunla enflasyon muhasebesi ile ilgili olarak Vergi Usul Kanununun Mükerrer 298’ inci maddesinde değişiklik yapılmış ve Kanuna Geçici 25 inci madde eklenmişti. Vergi Usul Kanununda değişiklik yapan 5024 sayılı Kanunun ile mali tabloların enflasyonun etkisinden arındırılması ve böylece vergileme üzerindeki enflasyondan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi amaçlanmıştır. Enflasyon düzeltme işlemi ile ilgili olarak 5024 sayılı Kanun ikili bir yaklaşım getirmiş ve 31.12.2003 tarihli mali tabloların düzeltilmesiyle ilgili farklı düzenlemeler (VUK geçici 25 madde) ihtiva etmiştir. Süreklilik arz eden ve düzeltme işlemine ilişkin ana esasların belirlendiği hükümler Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinde; 31.12.2003 tarihli mali tabloların düzeltilmesine ilişkin hükümler ise geçici 25 inci maddesinde yer almıştır. 2015 yılının geçici vergi dönemlerinde şartlar oluşmadığından enflasyon düzeltme uygulaması sona ermiştir. A. ENFLASYON DÜZELTMESİ TANIMI Enflasyon düzeltmesi, paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulmasıdır. Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasında enflasyon düzeltmesi, "mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanması" şeklinde tanımlanmıştır. Buna göre enflasyon düzeltmesi, bilançoda yer alan kıymetlerin Türk Lirası değerlerinin tablonun ait olduğu tarihteki değerine yükseltilmesinden ibaret bir işlemdir. B. 2003 VE 2004 YILLARINDA ENFLASYON DÜZELTME UYGULAMASI 3 / 24 II. 7352 SAYILI KANUNLA YAPILAN DÜZENLEME ➢ 7352 sayılı Kanunun 1’nci maddesi 213 sayılı Vergi Usul Kanununa eklenen geçici 33’ncü madde ile yapılan düzenleme uyarınca; geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2021 ve 2022 hesap dönemleri ile 2023 hesap dönemi geçici vergi dönemlerinde Vergi Kanunu kapsamındaki enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacak. Belirtilen dönemler “enflasyon düzeltmesi şartlarının gerçekleşmediği dönem” olarak kabul edilmiştir. ➢ Öte yandan aynı düzenlemede 31.12.2023 tarihli mali tabloların, enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın enflasyon düzeltmesine tabi tutulacağı, yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farkının geçmiş yıllar kâr/zararı hesabında gösterileceği, bu şekilde tespit edilen geçmiş yıl kârların vergiye tabi tutulmayacağı, geçmiş yıl zararlarının ise zarar olarak kabul edilmeyeceği hüküm altına alınmıştır.
III. 31.12.2023 TARİHLİ BİLANÇOLARIN DÜZELTİLMESİ A. ENFLASYON DÜZELTME ŞARTLARI ➢ Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Türkiye geneli için ilan edilen fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde % 100'den (Aralık 2018- Aralık 2021) ve içinde bulunulan hesap döneminde % 10'dan ( Aralık 2020-Aralık 2021) fazla olması halinde mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulur. ➢ Geçici vergi dönemlerinde bu oranların tespitinde, son üç hesap dönemi yerine üçer aylık dönemlerin son ayı dahil önceki otuz altı ay ve içinde bulunulan hesap dönemi yerine son on iki ay dikkate alınır. ➢ Bir hesap dönemi içindeki geçici vergi dönemlerinin herhangi birinde düzeltme yapılması halinde takip eden geçici vergi dönemlerinde ve içinde bulunulan hesap dönemi sonunda da düzeltme yapılır. ➢ Enflasyon düzeltmesi uygulanmayan bir hesap döneminden sonra enflasyon düzeltmesi şartlarının yeniden oluşması halinde, enflasyon düzeltmesi yapılan en son dönemden başlamak üzere enflasyon düzeltmesi yapılır. ➢ Bu şekilde belirlenen geçmiş yıl kârı vergiye tâbi tutulmaz, geçmiş yıl zararı zarar olarak kabul edilmez. Ancak, matrahın tespitinde geçmiş yıl malî zararları mukayyet değerleri ile dikkate alınır.
B. ENFLASYON DÜZELTMESİ YAPACAK OLANLAR Enflasyon düzeltmesi, kollektif, adî komandit ve adî şirketler dâhil kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından yapılır. Kazançlarını işletme hesabı esasına (zirai işletme hesabı dâhil) göre tespit eden mükellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan serbest meslek erbabı mükellefler enflasyon düzeltmesi yapamazlar. Ancak, bunlar, sadece, amortismana tâbi iktisadi kıymetlerini düzeltilmiş tutarlar üzerinden amortismana tâbi tutabilirler. C. ENFLASYON DÜZELTMESİ YAPAMAYACAK OLANLAR Aşağıda yer alan mükellefler de, enflasyon düzeltmesi yapamazlar: ➢ Kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilen mükellefler, ➢ Kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilen, ancak Türk para birimiyle kayıt yapmaya dönen mükelleflerden, Türk para birimiyle kayıt yapmaya başlanılan yıldan itibaren üç yıl geçmemiş olanlar. VUK madde 215 İlgili dönem defter tasdik tarihi itibarıyla ödenmiş sermayesi (yurt dışında kurulan şirketlerin Türkiye'ye ayrılan ödenmiş sermayesi) en az 100 milyon ABD Doları ya da muadili yabancı para karşılığı Türk Lirası ve sermayesinin en az % 40'ı ikametgâhı, kanunî ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan kişilere ait olan işletmelere, kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına Cumhurbaşkanınca izin verilebilir.
D. HANGİ MALİ TABLOLAR DÜZELTİLECEK? ➢ Enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda olan mükelleflerce, mali tablolardan sadece bilanço enflasyon düzeltmesine tabi tutulur. E. ENFLASYON DÜZELTMESİNDE YOL HARİTASI ➢ Bilançoda yer alan kıymetlerden hangilerinin parasal olmayan kıymet olduğu tespit edilecektir. ➢ Tespit edilmiş parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarları bulunacaktır. ➢ Bulunan bu tutarlar ait oldukları düzeltme katsayılarıyla çarpılacaktır. ➢ Parasal olmayan kıymetler düzeltilmiş değerleriyle, parasal kıymetler ise düzeltmeye tabi tutulmaksızın bilançoda gösterilecektir.
F. ENFLASYON DÜZELTMESİNE TABİ TUTULACAK KIYMETLER
Parasal Kıymetler: Ulusal para değerindeki değişmeler karşısında nominal değerleri aynı kalan ancak satın alma güçleri fiyat hareketlerine göre ters yönde değişen kıymetlerdir. Parasal Olmayan Kıymetler: Ulusal para değerindeki değişmelere rağmen satın alma güçleri değişmeyen kıymetlerdir. Parasal kıymetler (parasal varlıklar ve parasal kaynaklar) enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaz. Zira bilançoda görünen parasal kıymete ait değer, bilanço tarihi itibarıyla o kıymetin satın alma gücünü de göstermektedir. Ancak bilançoda görünen parasal olmayan kıymetlere ait değerler, bilanço tarihi itibarıyla bu kıymetlerin satın alma gücünü gösteren değerler olmadığından, bilançonun enflasyonun etkilerinden arındırılmasını teminen parasal olmayan kıymetler (parasal olmayan varlıklar ve parasal olmayan kaynaklar) enflasyon düzeltmesine tabi tutulur. Nevi itibarıyla iktisadi işletmelere dahil bulunan kıymetlerden parasal ve parasal olmayan kıymetler 328 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli (345 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile değişik) listelerde (söz konusu Tebliğ eki EK 1 ve EK 2 listelerde) yer almaktadır. Mezkûr listelerde öz sermaye kalemlerine yer verilmemekle birlikte, bahse konu Tebliğde, aksi hüküm olmamak şartıyla mezkûr Tebliğ uygulamasında öz sermaye kalemlerinin "parasal olmayan kıymet" olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla, bu Tebliğ uygulamasında da öz sermaye kalemleri “parasal olmayan kıymet” olarak addolunur 1. AKTİF HESAPLARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ➢ YABANCI PARALAR: Mükellefler yabancı para üzerinden yapmış oldukları işlemlerini Vergi Usul Kanununun mevcut hükümleri doğrultusunda değerlemeye devam edecekler, bunlar için ayrıca düzeltme yapmayacaklardır. Yabancı paralar ile yabancı para cinsinden ifade edilen (alacak ve borç senetleri gibi) kıymetler parasal kıymet olarak addedilecektir. ➢ KARŞILIKLAR: İktisadi işletmeye dahil (karşılıklar gibi) bir takım iktisadi kıymetler asli bir kıymet mahiyeti taşımamakta ve belli bir iktisadi kıymete bağlı olarak hesaben mali tabloda kendilerine yer bulmaktadırlar. Bu tür kıymetler bağlı oldukları iktisadi kıymete göre parasal ya da parasal olmayan ayrımına tabi tutulacaktır. Düzeltme işlemine tabi olacak karşılıklar da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılması mümkün olan karşılıklardır.
➢ HİSSE SENETLERİ: Hisse senetleri esas itibarıyla parasal olmayan bir iktisadi kıymettir ve düzeltme katsayısı ile çarpılmak suretiyle düzeltme işlemi gerçekleştirilecektir. Ancak, işletmenin aktifinde yer alan bir hisse senedinin borsada işlem görüyor olması durumunda, düzeltme işlemi düzeltme katsayısı kullanılarak yapılmayacak, değerleme günü itibarıyla hisse senedinin borsa rayici dikkate alınacaktır. ➢ REEL OLMAYAN FİNANSMAN MALİYETİ: 31.12.2023 tarihli bilanço üzerinde yapılacak düzeltme işleminde; tevsik edilmek şartıyla, mali tabloda yer alan bazı parasal olmayan varlıkların içerisinde bulunan reel olmayan finansman maliyetlerinin, ilgili varlığın maliyet veya alış bedelinden düşülmesi sonucu bulunacak tutar düzeltmeye esas alınacaktır. Maliyet veya alış bedellerine intikal ettirilmiş ve düzeltmeye esas tutara ulaşılırken düşülecek reel olmayan finansman maliyeti ihtiva edebilecek parasal olmayan varlıklar aşağıda gösterilmiştir. 1. Stoklar (150, 151, 152, 153 ve 157) 2. Maddi duran varlıklar (250, 251, 252, 253, 254, 255 ve 258) 3. Mali duran varlıklar (240, 242 ve 245) 4. Özel tükenmeye tabi varlıklar (271 ve 272) Vergi Usul Kanununun mükerrer 298’inci maddesine göre yapılacak düzeltme işleminde mükellefler, reel olmayan finansman maliyetlerini aşağıda belirtilen iki yöntemden istedikleri birini seçerek hesaplayabileceklerdir.
a) Borç Tutarının Esas Alınması Bu yöntemde reel olmayan finansman maliyeti (ROFM); her türlü borçlanmada, borç tutarlarına borcun kullanıldığı döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının uygulanması suretiyle bulunan tutarı ifade etmektedir. Yabancı para üzerinden borçlanmalarda borcun kullanıldığı döneme ait Yİ ÜFE artış oranı, borcun alındığı tarihteki Türk Lirası karşılıklarına uygulanacaktır.
b) Toplam Finansman Maliyetinin Esas Alınması Bu yöntemde reel olmayan finansman maliyeti; toplam finansman maliyetlerine, ilgili döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının hesap dönemine ait ortalama ticari kredi faiz oranına bölünmesi sonucunda belirlenen oranlar uygulanmak suretiyle bulunan tutarın, maliyet veya alış bedelinden düşülmesi suretiyle hesaplanacaktır. Bu yöntemi seçen mükellefler seçtikleri bu yöntemden, seçimi yaptıkları hesap dönemi dahil üçüncü hesap döneminin sonuna kadar dönemeyeceklerdir.
➢ 213 sayılı Kanunun geçici 31 ve geçici 32’inci maddesi kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulmuş iktisadi kıymetlerin değerinin düzeltilmesinde, düzeltmeye esas değer olan yeniden değerleme sonrası değerler için reel olmayan finansman maliyeti hesabı yapılmaz. ➢ TOPLULAŞTIRILMIŞ YÖNTEM: Enflasyon düzeltmesinde mükellefler toplulaştırılmış yöntemleri tercih ediyorlarsa düzeltme katsayıları yerine, toplulaştırılmış yöntemler kullanılarak düzeltme işlemini gerçekleştireceklerdir. ➢ Toplulaştırılmış yöntemler kullanılarak düzeltilebilecek parasal olmayan kıymetler, stoklarla sınırlıdır. Mükellefler stokların düzeltmeye esas tutarlarını, düzeltmede esas alınacak tarihlere bağlı kalmaksızın, dönem ortalama düzeltme katsayısı ile veya stok devir hızına (338 Seri Numaralı Tebliğ ile “stok devir hızı yönetimi” yerine “hareketli ağırlıklı ortalama yöntemi” getirilmiştir.) göre bulunan düzeltme katsayısı ile çarpmak suretiyle düzeltme işlemini gerçekleştireceklerdir. ➢ Stokların toplulaştırılmış yöntemlerle düzeltilmesi ihtiyarı olup, tercihin bu yönde kullanılması durumunda seçilen yöntemden 3 hesap dönemi dönemeyeceklerdir.
2. PASİF HESAPLARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR PASİF KALEMLERE AİT ENFLASYON FARK HESAPLARININ İŞLETMEDEN ÇEKİLMESİ VERGİSEL SONUÇ DOĞURUR Bu işlemlerden doğan pasif kaynaklara ait enflasyon fark hesapları, herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledildiği veya işletmeden çekildiği takdirde, bu işlemlerin yapıldığı dönemlerin kazancı ile ilişkilendirilmeksizin, bu dönemde vergiye tâbi tutulur. 3. ÖZ SERMAYE HESAPLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR Sermayenin İçerisinde Yer Alan Yeniden Değerleme Değer Artış Fonu Düzeltme Esnasında Dikkate Alınmayacaktır. Yeniden değerlemeye tabi tutulan iktisadi kıymetlerin elden çıkarılmasından önce (VUK Geçici 31 veya Geçici 32) (A) fıkrasında belirtilen enflasyon düzeltmesi yapılmasına ilişkin şartların oluşması halinde, anılan fıkranın (7) numaralı bendi uyarınca enflasyon düzeltmesi yapılır. Söz konusu bent gereği öz sermaye kalemlerinin düzeltilmesinde bu madde kapsamındaki yeniden değerleme değer artış fonu öz sermayeden düşülür. Ayrıca mezkûr değer artış fonunun sermayeye ilavesi nedeniyle oluşan sermaye artışları sermaye artışı olarak dikkate alınmaz ve enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaz.
Öz Sermaye Hesaplarından Aşağıda Yer Alanlar Düzeltilmiş Bilançoda Düzeltilmiş Değerleri İle Dikkate Alınacaktır • Sermaye, • Hisse Senetleri İhraç Primleri, • Hisse Senedi İptal Karları, • Yasal Yedekler, • Statü Yedekleri, • Olağanüstü Yedekler • Özel Fonlar 213 sayılı Kanunun 328 ve 329 uncu maddeleri kapsamında oluşturulan sabit kıymet yenileme fonu Aynı Kanunun 325/A maddesi kapsamında ayrılan girişim sermayesi fonu 193 sayılı Kanunun geçici 84 üncü maddesi ile 5520 sayılı Kanunun 5/1-e, j ve k bentleri gereğince oluşturulan fonlar; • 6111, 6736, 7143, 7326 sayılı Kanunlar kapsamında, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan makine, teçhizat vedemirbaşların kayda alınmasına ilişkin olarak oluşturulan karşılık hesapları • Sermaye düzeltmesi olumlu ve olumsuz farkları, ➢ Düzeltme sonrası hesaplanan geçmiş yıl kar veya zararı düzeltilmiş bilançoda öz kaynaklar içinde yer alır. 31.12.2023 tarihli bilançonun enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasından kaynaklanan kar/zarar farkı Geçmiş Yıllar Karları/Zararları hesabının alt hesabında izlenir
DÜZELTİLMİŞ BİLANÇODA YER ALMAYACAK ÖZ SERMAYE HESAPLARI ➢ VUK 280/A maddesinin birinci fıkrası uyarınca oluşan fon hesabı ➢ VUK Geçici 31, Geçici 32 ve Mükerrer 298’inci maddesi uyarınca oluşturulan yeniden değerleme değer artış fonu ➢ 193 sayılı Kanunun geçici 85, 90 ve 93 üncü maddeleri kapsamında oluşturulan fon ➢ 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Kapsamında Oluşturulan Fon Hesabı ➢ 6111, 6736, 7143, 7326 sayılı Kanunlar kapsamında, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtianın kayda alınmasına ilişkin olarak oluşturulan karşılık hesaplar Hesapların bakiyesi geçmiş yıl kar veya zararı hesabına aktarılarak kapatılır ➢ Geçmiş yıl kar ve zararı hesabına aktarılarak kapatılacağı belirtilen fon hesaplarındaki tutarların 1.1.2022 tarihinden önce sermayeye ilave edilmiş olması halinde, bu değerler sermayenin, düzeltmeye esas tutarı hesaplanırken düşülür ve bunlar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaz. ÖZ SERMAYE KALEMLERİNE AİT ENFLASYON FARK HESAPLARI Ancak öz sermaye kalemlerine ait enflasyon farkları düzeltme sonucu oluşan geçmiş yıl zararlarına mahsup edilebilir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sermayeye ilave edilebilir; bu işlemler kâr dağıtımı sayılmaz.
GEÇMİŞTE YAYIMLANAN TEBLİĞ VE SİRKÜLERİN DURUMU 31.12.2023 tarihli bilançonun düzeltilmesi; 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası hükümleri, mezkûr fıkranın uygulamasına ilişkin daha önce yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacaktır. 31.12.2023 tarihli bilanço, öncelikle düzeltilmemiş tutarlar üzerinden (enflasyon düzeltmesi hükümleri göz önünde bulundurulmaksızın) düzenlenir, müteakiben de 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası hükümleri doğrultusunda düzeltilir.
ENFLASYON DÜZELTME SÜRECİNDE TAKİP EDİLMESİ GEREKEN ADIMLAR 1) PARASAL OLMAYAN KIYMETLERİN BELİRLENMESİ a) Bilançoda yer alan kıymetlerden hangilerinin parasal olmayan kıymet olduğu tespit edilir. b) Tespit edilen parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarları bulunur. 2) DÜZELTMEYE ESAS TUTARIN BELİRLENMESİ ➢ 1.1.2005 tarihinden sonra bilançoda yer alan Parasal olmayan kıymetler düzeltmeye esas tarih itibarıyla sahip olduğu değeri dikkate alınacaktır. ➢ 213 sayılı Kanunun mükerrer 298’inci maddesinin (A) fıkrasına göre enflasyon düzeltmesine tabi tutulan en son bilançoda yer alan parasal olmayan kıymetler için, söz konusu bilançoda yer alan düzeltilmiş değerler dikkate alınacaktır. ➢ 213 sayılı Kanunun geçici 31, geçici 32 ve mükerrer 298’inci maddeleri kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulmuş iktisadi kıymetler için, yeniden değerleme sonrası değerler dikkate alınacaktır. Bulunan bu tutarlar ait oldukları düzeltme katsayılarıyla çarpılarak, parasal olmayankıymetlerin düzeltilmiş tutarları hesaplanır.
DÜZELTME KATSAYISI Düzeltme katsayısının hesabına ilişkin açıklamalar, 338 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer almaktadır. Buna göre, düzeltme işlemine tabi tutulacak bilançoda yer alan parasal olmayan kıymetlerin düzeltmeye esas tarihleri dikkate alınarak düzeltme katsayısı bulunur ve düzeltmeye esas tutar ile düzeltme katsayısı çarpılarak düzeltme işlemi gerçekleştirilir.
31.12.2023 tarihli bilançoya ilişkin düzeltme işlemi, Türkiye geneli için hesaplanan Yİ-ÜFE göz önünde bulundurularak saptanan ve Tebliğ ekinde gösterilecek düzeltme katsayıları kullanılarak yapılacaktır.
DÜZELTME KATSAYISININ BELİRLENMESİNDE ESAS ALINACAK TARİHLER i. Parasal olmayan kıymetler itibarıyla, düzeltmeye esas tarih olarak, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (3) numaralı bendi ile 328 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen tarihler, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasına göre enflasyon düzeltmesine tabi tutulan en son bilançoda yer alan parasal olmayan kıymetler için, düzeltmeye esas tarih olarak 31.12.2004 tarihi ii. 213 sayılı Kanunun geçici 31 ve geçici 32’inci maddeleri kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulmuş iktisadi kıymetler için, düzeltmeye esas tarih olarak, yeniden değerleme yapılabilmesi için esas alınan aktife kayıtlı olma şartının arandığı tarihten önceki ayın son günü dikkate alınacaktır. Düzeltmeye Esas Tarih aşağıdaki esaslara göre belirlenecektir.
20 / 24 ENFLASYON DÜZELTMESİ SONRASI DÜZENLENEN BİLANÇO
Parasal olmayan kıymetler düzeltilmiş değerleriyle, parasal kıymetler ise düzeltmeye tabi tutulmaksızın bilançoda gösterilir.
BİRİKMİŞ AMORTİSMANLARIN DÜZELTİLMESİ ➢ 31.12.2023 tarihli bilançonun düzeltilmesinde, birikmiş amortismanlar, ait oldukları kıymetin bilanço tarihindeki değerinde düzeltme sonrasında ortaya çıkan artış oranı dikkate alınarak düzeltilir. ➢ Düzeltme yapılırken Kanuni süresinde ayrılmayan amortisman tutarı, fiilen ayrılmış kabul edilecektir. 31.12.2023 TARİHİ İTİBARİYLE DÜZELTİLEN DEĞERLER İZLEYEN DÖNEMİN BAŞLANĞIÇ DEĞERİ OLARAK DİKKATE ALINACAKTIR. ➢ 31.12.2021 tarihli bilançonun düzeltilmesi sonucu hesaplanan tutarlar, izleyen dönemde enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılmayacağına bakılmaksızın, izleyen dönemin başlangıç değerleri olarak dikkate alınır. ➢ İzleyen hesap döneminde amortismanlar ve itfa payları, düzeltilmiş değerler üzerinden hesaplanmaya başlanır. (31.12.2023 Tarihli Bilançonun Düzeltilmesi Sonucunda Yeni Değer Üzerinden Amortisman Ayrılmaya 1.1.2024 tarihinden itibaren başlanacaktır. GEÇMİŞ YIL KAR VE ZARARLARININ DURUMU 1.1.2024 tarihinden sonra verilecek yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri ile geçici vergi beyannamelerinde beyan edilen vergi matrahlarının tespitinde, (düzeltme öncesi bilançolara dayanan) 2023 yılı mali zararı ve önceki yıllara ait indirilemeyen geçmiş yıl mali zararları mukayyet değerleri ile dikkate alınır.
31.12.2023 tarihli bilançonun düzeltilmesi sonucu oluşan geçmiş yıllar kar veya zararları, kaydedildiği Geçmiş Yıllar Kar/Zararları Hesabının alt hesabında izlenir ve sonraki dönemlerde, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesi ve 338 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan esaslara göre düzeltme işlemine tabi tutulur.
PASİF KALEMLERE AİT ENFLASYON FARK HESAPLARI
Parasal olmayan pasif kalemler arasında yer alan “avans ve depozitolar, hak edişler, kar yedekleri ve özel fonlar (sabit kıymet yenileme fonu gibi)” hariç olmak üzere; pasif kalemlere ait enflasyon fark hesapları, herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledildiği veya işletmeden çekildiği takdirde, bu işlemlerin yapıldığı dönemin kazancı ile ilişkilendirilmeksizin, bu dönemde vergiye tabi tutulur.
Ancak öz sermaye kalemlerine ait enflasyon farkları düzeltme sonucu oluşan geçmiş yıl zararlarına mahsup edilebilir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sermayeye ilave edilebilir; bu işlemler kâr dağıtımı sayılmaz.
Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler ve İstisnalar Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (5) numaralı bendine göre; bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, 1.1.2024 tarihinden sonra verilecek yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri ile geçici vergi beyannamelerinde beyan edecekleri vergi matrahlarını tespit ederken, 1.1.2024 tarihinden itibaren gerçekleşen kanunen kabul edilmeyen giderler ile vergiden istisna edilmiş olan tutarları enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş tutarları ile dikkate alacaklardır. Yatırım indirimi tutarları ise Gelir Vergisi Kanununun 19 ve geçici 61 inci maddelerinde yer alan hükümlere göre tespit edilecek tutarlar üzerinden beyannameye ithal edilecektir. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
-
- 7352 sayılı Kanunun 1’nci maddesi 213 sayılı Vergi Usul Kanununa eklenen geçici 33’ncü madde ile yapılan düzenleme uyarınca; geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2021 ve 2022 hesap dönemleri ile 2023 hesap dönemi geçici vergi dönemlerinde Vergi Kanunu kapsamındaki enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacak. Belirtilen dönemler “enflasyon düzeltmesi şartlarının gerçekleşmediği dönem” olarak kabul edilmiştir.
- Öte yandan aynı düzenlemede 31.12.2023 tarihli mali tabloların, enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın enflasyon düzeltmesine tabi tutulacağı, yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farkının geçmiş yıllar kâr/zararı hesabında gösterileceği, bu şekilde tespit edilen geçmiş yıl kârların vergiye tabi tutulmayacağı, geçmiş yıl zararlarının ise zarar olarak kabul edilmeyeceği hüküm altına alınmıştır.
- Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Türkiye geneli için ilan edilen fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde % 100'den (Aralık 2018- Aralık 2021) ve içinde bulunulan hesap döneminde % 10'dan ( Aralık 2020-Aralık 2021) fazla olması halinde mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulur.
- Geçici vergi dönemlerinde bu oranların tespitinde, son üç hesap dönemi yerine üçer aylık dönemlerin son ayı dahil önceki otuz altı ay ve içinde bulunulan hesap dönemi yerine son on iki ay dikkate alınır.
- Bir hesap dönemi içindeki geçici vergi dönemlerinin herhangi birinde düzeltme yapılması halinde takip eden geçici vergi dönemlerinde ve içinde bulunulan hesap dönemi sonunda da düzeltme yapılır.
- Enflasyon düzeltmesi uygulanmayan bir hesap döneminden sonra enflasyon düzeltmesi şartlarının yeniden oluşması halinde, enflasyon düzeltmesi yapılan en son dönemden başlamak üzere enflasyon düzeltmesi yapılır.
- Bu şekilde belirlenen geçmiş yıl kârı vergiye tâbi tutulmaz, geçmiş yıl zararı zarar olarak kabul edilmez. Ancak, matrahın tespitinde geçmiş yıl malî zararları mukayyet değerleri ile dikkate alınır.
Enflasyon düzeltmesi, kollektif, adî komandit ve adî şirketler dâhil kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından yapılır.
Kazançlarını işletme hesabı esasına (zirai işletme hesabı dâhil) göre tespit eden mükellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan serbest meslek erbabı mükellefler enflasyon düzeltmesi yapamazlar. Ancak, bunlar, sadece, amortismana tâbi iktisadi kıymetlerini düzeltilmiş tutarlar üzerinden amortismana tâbi tutabilirler.
Aşağıda yer alan mükellefler de, enflasyon düzeltmesi yapamazlar:
-
- Kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilen mükellefler,
- Kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilen, ancak Türk para birimiyle kayıt yapmaya dönen mükelleflerden, Türk para birimiyle kayıt yapmaya başlanılan yıldan itibaren üç yıl geçmemiş olanlar.
VUK madde 215
İlgili dönem defter tasdik tarihi itibarıyla ödenmiş sermayesi (yurt dışında kurulan şirketlerin Türkiye'ye ayrılan ödenmiş sermayesi) en az 100 milyon ABD Doları ya da muadili yabancı para karşılığı Türk Lirası ve sermayesinin en az % 40'ı ikametgâhı, kanunî ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan kişilere ait olan işletmelere, kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına Cumhurbaşkanınca izin verilebilir.
-
-
- Enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda olan mükelleflerce, mali tablolardan sadece bilanço enflasyon düzeltmesine tabi tutulur.
-
-
- Bilançoda yer alan kıymetlerden hangilerinin parasal olmayan kıymet olduğu tespit edilecektir.
- Tespit edilmiş parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarları bulunacaktır.
- Bulunan bu tutarlar ait oldukları düzeltme katsayılarıyla
çarpılacaktır.
-
- Parasal olmayan kıymetler düzeltilmiş değerleriyle, parasal kıymetler ise düzeltmeye tabi tutulmaksızın bilançoda gösterilecektir.
KIYMETLER
31.12.2023 TARİHLİ BİLANÇO |
|
AKTİF PASİF |
|
I. PARASAL VARLIKLAR |
II. PARASAL KAYNAKLAR |
III. PARASAL OLMAYAN VARLIKLAR |
IV. PARASAL OLMAYAN KAYNAKLAR |
|
|
Parasal Kıymetler: Ulusal para değerindeki değişmeler karşısında nominal değerleri aynı kalan ancak satın alma güçleri fiyat hareketlerine göre ters yönde değişen kıymetlerdir.
Parasal Olmayan Kıymetler: Ulusal para değerindeki değişmelere rağmen
satın alma güçleri değişmeyen kıymetlerdir.
Parasal kıymetler (parasal varlıklar ve parasal kaynaklar) enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaz. Zira bilançoda görünen parasal kıymete ait değer, bilanço tarihi itibarıyla o kıymetin satın alma gücünü de göstermektedir. Ancak bilançoda görünen parasal olmayan kıymetlere ait değerler, bilanço tarihi itibarıyla bu kıymetlerin satın alma gücünü gösteren değerler olmadığından, bilançonun enflasyonun etkilerinden arındırılmasını teminen parasal olmayan kıymetler (parasal olmayan varlıklar ve parasal olmayan kaynaklar) enflasyon düzeltmesine tabi tutulur.
Nevi itibarıyla iktisadi işletmelere dahil bulunan kıymetlerden parasal ve parasal olmayan kıymetler 328 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli (345 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile değişik) listelerde (söz konusu Tebliğ eki EK 1 ve EK 2 listelerde) yer almaktadır.
Mezkûr listelerde öz sermaye kalemlerine yer verilmemekle birlikte, bahse konu Tebliğde, aksi hüküm olmamak şartıyla mezkûr Tebliğ uygulamasında öz sermaye kalemlerinin "parasal olmayan kıymet" olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla, bu Tebliğ uygulamasında da öz sermaye kalemleri “parasal olmayan kıymet” olarak addolunur
1. AKTİF HESAPLARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
- YABANCI PARALAR: Mükellefler yabancı para üzerinden yapmış oldukları işlemlerini Vergi Usul Kanununun mevcut hükümleri doğrultusunda değerlemeye devam edecekler, bunlar için ayrıca düzeltme yapmayacaklardır. Yabancı paralar ile yabancı para cinsinden ifade edilen (alacak ve borç senetleri gibi) kıymetler parasal kıymet olarak addedilecektir.
- KARŞILIKLAR: İktisadi işletmeye dahil (karşılıklar gibi) bir takım iktisadi kıymetler asli bir kıymet mahiyeti taşımamakta ve belli bir iktisadi kıymete bağlı olarak hesaben mali tabloda kendilerine yer bulmaktadırlar. Bu tür kıymetler bağlı oldukları iktisadi kıymete göre parasal ya da parasal olmayan ayrımına tabi tutulacaktır. Düzeltme işlemine tabi olacak karşılıklar da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılması mümkün olan karşılıklardır.
- HİSSE SENETLERİ: Hisse senetleri esas itibarıyla parasal olmayan bir iktisadi kıymettir ve düzeltme katsayısı ile çarpılmak suretiyle düzeltme işlemi gerçekleştirilecektir. Ancak, işletmenin aktifinde yer alan bir hisse senedinin borsada işlem görüyor olması durumunda, düzeltme işlemi düzeltme katsayısı kullanılarak yapılmayacak, değerleme günü itibarıyla hisse senedinin borsa rayici dikkate alınacaktır.
- REEL OLMAYAN FİNANSMAN MALİYETİ: 31.12.2023 tarihli bilanço üzerinde yapılacak düzeltme işleminde; tevsik edilmek şartıyla, mali tabloda yer alan bazı parasal olmayan varlıkların içerisinde bulunan reel olmayan finansman maliyetlerinin, ilgili varlığın maliyet veya alış bedelinden düşülmesi sonucu bulunacak tutar düzeltmeye esas alınacaktır. Maliyet veya alış bedellerine intikal ettirilmiş ve düzeltmeye esas tutara ulaşılırken düşülecek reel olmayan finansman maliyeti ihtiva edebilecek parasal olmayan varlıklar aşağıda gösterilmiştir.
1. Stoklar (150, 151, 152, 153 ve 157)
2. Maddi duran varlıklar (250, 251, 252, 253, 254, 255 ve 258)
- Mali duran varlıklar (240, 242 ve 245)
- Özel tükenmeye tabi varlıklar (271 ve 272)
Vergi Usul Kanununun mükerrer 298’inci maddesine göre yapılacak
düzeltme işleminde mükellefler, reel olmayan finansman maliyetlerini
aşağıda belirtilen iki yöntemden istedikleri birini seçerek |
hesaplayabileceklerdir.
- Borç Tutarının Esas Alınması
Bu yöntemde reel olmayan finansman maliyeti (ROFM); her türlü borçlanmada, borç tutarlarına borcun kullanıldığı döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının uygulanması suretiyle bulunan tutarı ifade etmektedir.
Borç Tutarı x Borcun Kapatıldığı Aya Ait Yİ-ÜFE –Borcun Alındığı Aya Ait Yİ-ÜFE
Borcun Alındığı Aya Ait Yİ-ÜFE |
Yabancı para üzerinden borçlanmalarda borcun kullanıldığı döneme ait Yİ- ÜFE artış oranı, borcun alındığı tarihteki Türk Lirası karşılıklarına uygulanacaktır.
- Toplam Finansman Maliyetinin Esas Alınması
Bu yöntemde reel olmayan finansman maliyeti; toplam finansman maliyetlerine, ilgili döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının hesap dönemine ait ortalama ticari kredi faiz oranına bölünmesi sonucunda belirlenen oranlar uygulanmak suretiyle bulunan tutarın, maliyet veya alış bedelinden düşülmesi suretiyle hesaplanacaktır.
Bu yöntemi seçen mükellefler seçtikleri bu yöntemden, seçimi yaptıkları hesap dönemi dahil üçüncü hesap döneminin sonuna kadar dönemeyeceklerdir.
Toplam Finansman Maliyeti x İlgili Hesap Dönemine Ait Yİ-ÜFE Artış Oranı
İlgili Hesap Dönemine Ait Ortalama Ticari Kredi Faiz Oranı |
- 213 sayılı Kanunun geçici 31 ve geçici 32’inci maddesi kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulmuş iktisadi kıymetlerin değerinin düzeltilmesinde, düzeltmeye esas değer olan yeniden değerleme sonrası değerler için reel olmayan finansman maliyeti hesabı yapılmaz.
- TOPLULAŞTIRILMIŞ YÖNTEM: Enflasyon düzeltmesinde mükellefler toplulaştırılmış yöntemleri tercih ediyorlarsa düzeltme katsayıları yerine, toplulaştırılmış yöntemler kullanılarak düzeltme işlemini gerçekleştireceklerdir.
- Toplulaştırılmış yöntemler kullanılarak düzeltilebilecek parasal olmayan
kıymetler, stoklarla sınırlıdır. Mükellefler stokların düzeltmeye esas
tutarlarını, düzeltmede esas alınacak tarihlere bağlı kalmaksızın, dönem
ortalama düzeltme katsayısı ile veya stok devir hızına (338 Seri
Numaralı Tebliğ ile “stok devir hızı yönetimi” yerine “hareketli ağırlıklı
ortalama yöntemi” getirilmiştir.) göre bulunan düzeltme katsayısı ile
çarpmak suretiyle düzeltme işlemini gerçekleştireceklerdir.
- Stokların toplulaştırılmış yöntemlerle düzeltilmesi ihtiyarı olup, tercihin bu yönde kullanılması durumunda seçilen yöntemden 3 hesap dönemi dönemeyeceklerdir.
PASİF KALEMLERE AİT ENFLASYON FARK HESAPLARININ
İŞLETMEDEN ÇEKİLMESİ VERGİSEL SONUÇ DOĞURUR
Bu işlemlerden doğan pasif kaynaklara ait enflasyon fark hesapları, herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledildiği veya işletmeden çekildiği takdirde, bu işlemlerin yapıldığı dönemlerin kazancı ile ilişkilendirilmeksizin, bu dönemde vergiye tâbi tutulur.
Sermayenin İçerisinde Yer Alan Yeniden Değerleme Değer Artış Fonu
Düzeltme Esnasında Dikkate Alınmayacaktır.
Yeniden değerlemeye tabi tutulan iktisadi kıymetlerin elden çıkarılmasından önce (VUK Geçici 31 veya Geçici 32) (A) fıkrasında belirtilen enflasyon düzeltmesi yapılmasına ilişkin şartların oluşması halinde, anılan fıkranın (7) numaralı bendi uyarınca enflasyon düzeltmesi yapılır.
Söz konusu bent gereği öz sermaye kalemlerinin düzeltilmesinde bu madde
kapsamındaki yeniden değerleme değer artış fonu öz sermayeden düşülür.
Ayrıca mezkûr değer artış fonunun sermayeye ilavesi nedeniyle oluşan sermaye
artışları sermaye artışı olarak dikkate alınmaz ve enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaz.
Öz Sermaye Hesaplarından Aşağıda Yer Alanlar Düzeltilmiş Bilançoda
Düzeltilmiş Değerleri İle Dikkate Alınacaktır
- Sermaye,
- Hisse Senetleri İhraç Primleri,
- Hisse Senedi İptal Karları,
- Yasal Yedekler,
- Statü Yedekleri,
- Olağanüstü Yedekler
- Özel Fonlar
213 sayılı Kanunun 328 ve 329 uncu maddeleri kapsamında oluşturulan sabit kıymet yenileme fonu
Aynı Kanunun 325/A maddesi kapsamında ayrılan girişim sermayesi fonu
193 sayılı Kanunun geçici 84 üncü maddesi ile 5520 sayılı Kanunun 5/1-e, j ve k bentleri gereğince oluşturulan fonlar;
- 6111, 6736, 7143, 7326 sayılı Kanunlar kapsamında, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan makine, teçhizat vedemirbaşların kayda alınmasına ilişkin olarak oluşturulan karşılık hesapları
- Sermaye düzeltmesi olumlu ve olumsuz farkları,
- Düzeltme sonrası hesaplanan geçmiş yıl kar veya zararı düzeltilmiş bilançoda öz kaynaklar içinde yer alır. 31.12.2023 tarihli bilançonun enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasından kaynaklanan kar/zarar farkı Geçmiş Yıllar Karları/Zararları hesabının alt hesabında izlenir
DÜZELTİLMİŞ BİLANÇODA YER ALMAYACAK ÖZ SERMAYE HESAPLARI
- VUK 280/A maddesinin birinci fıkrası uyarınca oluşan fon hesabı
- VUK Geçici 31, Geçici 32 ve Mükerrer 298’inci maddesi uyarınca oluşturulan yeniden değerleme değer artış fonu
- 193 sayılı Kanunun geçici 85, 90 ve 93 üncü maddeleri kapsamında oluşturulan fon
- 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Kapsamında Oluşturulan Fon Hesabı
- 6111, 6736, 7143, 7326 sayılı Kanunlar kapsamında, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtianın kayda alınmasına ilişkin olarak oluşturulan karşılık hesaplar
Hesapların bakiyesi geçmiş yıl kar veya zararı hesabına aktarılarak kapatılır
- Geçmiş yıl kar ve zararı hesabına aktarılarak kapatılacağı belirtilen fon hesaplarındaki tutarların 1.1.2022 tarihinden önce sermayeye ilave edilmiş olması halinde, bu değerler sermayenin, düzeltmeye esas tutarı hesaplanırken düşülür ve bunlar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaz.
ÖZ SERMAYE KALEMLERİNE AİT ENFLASYON FARK HESAPLARI
Ancak öz sermaye kalemlerine ait enflasyon farkları düzeltme sonucu oluşan geçmiş yıl zararlarına mahsup edilebilir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sermayeye ilave edilebilir; bu işlemler kâr dağıtımı sayılmaz.
GEÇMİŞTE YAYIMLANAN TEBLİĞ VE SİRKÜLERİN DURUMU
31.12.2023 tarihli bilançonun düzeltilmesi; 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası hükümleri, mezkûr fıkranın uygulamasına ilişkin daha önce yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacaktır.
31.12.2023 tarihli bilanço, öncelikle düzeltilmemiş tutarlar üzerinden (enflasyon düzeltmesi hükümleri göz önünde bulundurulmaksızın) düzenlenir, müteakiben de 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası hükümleri doğrultusunda düzeltilir.
ENFLASYON DÜZELTME SÜRECİNDE TAKİP EDİLMESİ GEREKEN ADIMLAR
- PARASAL OLMAYAN KIYMETLERİN BELİRLENMESİ
-
- Bilançoda yer alan kıymetlerden hangilerinin parasal olmayan kıymet
olduğu tespit edilir.
-
- Tespit edilen parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarları bulunur.
- DÜZELTMEYE ESAS TUTARIN BELİRLENMESİ
-
- 1.1.2005 tarihinden sonra bilançoda yer alan Parasal olmayan kıymetler düzeltmeye esas tarih itibarıyla sahip olduğu değeri dikkate alınacaktır.
- 213 sayılı Kanunun mükerrer 298’inci maddesinin (A) fıkrasına göre enflasyon düzeltmesine tabi tutulan en son bilançoda yer alan parasal olmayan kıymetler için, söz konusu bilançoda yer alan düzeltilmiş değerler dikkate alınacaktır.
- 213 sayılı Kanunun geçici 31, geçici 32 ve mükerrer 298’inci
maddeleri kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulmuş iktisadi
kıymetler için, yeniden değerleme sonrası değerler dikkate alınacaktır.
Bulunan bu tutarlar ait oldukları düzeltme katsayılarıyla çarpılarak, parasal olmayankıymetlerin düzeltilmiş tutarları hesaplanır.
DÜZELTME KATSAYISI
Düzeltme katsayısının hesabına ilişkin açıklamalar, 338 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer almaktadır.
Buna göre, düzeltme işlemine tabi tutulacak bilançoda yer alan parasal olmayan kıymetlerin düzeltmeye esas tarihleri dikkate alınarak düzeltme katsayısı bulunur ve düzeltmeye esas tutar ile düzeltme katsayısı çarpılarak düzeltme işlemi gerçekleştirilir.
Düzeltme Katsayısı: |
Mali Tablonun Ait Olduğu Aya İlişkin Fiyat Endeksi |
Düzeltmeye Esas Alınan Tarihi İçeren Aya İlişkin Fiyat Endeksi |
31.12.2023 tarihli bilançoya ilişkin düzeltme işlemi, Türkiye geneli için hesaplanan Yİ-ÜFE göz önünde bulundurularak saptanan ve Tebliğ ekinde gösterilecek düzeltme katsayıları kullanılarak yapılacaktır.
DÜZELTME KATSAYISININ BELİRLENMESİNDE ESAS |
ALINACAK TARİHLER
- Parasal olmayan kıymetler itibarıyla, düzeltmeye esas tarih olarak, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (3) numaralı bendi ile 328 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen tarihler,
213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasına göre enflasyon düzeltmesine tabi tutulan en son bilançoda yer alan parasal olmayan kıymetler için, düzeltmeye esas tarih olarak 31.12.2004 tarihi
- 213 sayılı Kanunun geçici 31 ve geçici 32’inci maddeleri kapsamında
yeniden değerlemeye tabi tutulmuş iktisadi kıymetler için, düzeltmeye esas tarih olarak, yeniden değerleme yapılabilmesi için esas alınan aktife kayıtlı
olma şartının arandığı tarihten önceki ayın son günü
dikkate alınacaktır.
Düzeltmeye Esas Tarih aşağıdaki esaslara göre belirlenecektir.
|
Satın Alma Tarihi |
|
Defterlere Kayıt Tarihi |
|
|
|
Tahsil Tarihi |
|
Ödeme Tarihi |
|
Mülkiyetin İntikal Ettiği Tarih |
|
Tescil Tarihi |
|
Ödeme Tarihi |
|
Sermaye Olarak Konulan Kıymetlerin Mülkiyetinin İntikal Ettiği Tarih |
|
İştirak Edilen Şirket Sermayesinin Tescil Tarihi |
|
Bağlı Oldukları İktisadi Kıymet İçin Belirlenen Tarihler. |
ENFLASYON DÜZELTMESİ SONRASI DÜZENLENEN
BİLANÇO
31.12.2023 TARİHLİ DÜZELTİLMİŞ BİLANÇO |
|
AKTİF PASİF |
|
I. PARASAL VARLIKLAR DÜZELTME ÖNCESİ DEĞERLE DİKKATE ALINACAKTIR |
II. PARASAL KAYNAKLAR DÜZELTME ÖNCESİ DEĞERLE DİKKATE ALINACAKTIR |
III. PARASAL OLMAYAN VARLIKLAR DÜZELTİLMİŞ DEĞERLE DİKKATE ALINACAKTIR |
IV. PARASAL OLMAYAN KAYNAKLAR DÜZELTİLMİŞ DEĞERLE DİKKATE ALINACAKTIR |
|
|
Parasal olmayan kıymetler düzeltilmiş değerleriyle, parasal kıymetler ise düzeltmeye tabi tutulmaksızın bilançoda gösterilir.
BİRİKMİŞ AMORTİSMANLARIN DÜZELTİLMESİ
- 31.12.2023 tarihli bilançonun düzeltilmesinde, birikmiş amortismanlar, ait oldukları kıymetin bilanço tarihindeki değerinde düzeltme sonrasında ortaya çıkan artış oranı dikkate alınarak düzeltilir.
- Düzeltme yapılırken Kanuni süresinde ayrılmayan amortisman tutarı, fiilen ayrılmış kabul edilecektir.
31.12.2023 TARİHİ İTİBARİYLE DÜZELTİLEN DEĞERLER
İZLEYEN DÖNEMİN BAŞLANĞIÇ DEĞERİ OLARAK DİKKATE ALINACAKTIR.
-
- 31.12.2021 tarihli bilançonun düzeltilmesi sonucu hesaplanan tutarlar, izleyen dönemde enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılmayacağına bakılmaksızın, izleyen dönemin başlangıç değerleri olarak dikkate alınır.
- İzleyen hesap döneminde amortismanlar ve itfa payları, düzeltilmiş değerler üzerinden hesaplanmaya başlanır. (31.12.2023 Tarihli Bilançonun Düzeltilmesi Sonucunda Yeni Değer Üzerinden Amortisman Ayrılmaya 1.1.2024 tarihinden itibaren başlanacaktır.
GEÇMİŞ YIL KAR VE ZARARLARININ DURUMU
1.1.2024 tarihinden sonra verilecek yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri ile geçici vergi beyannamelerinde beyan edilen vergi matrahlarının tespitinde, (düzeltme öncesi bilançolara dayanan) 2023 yılı mali zararı ve önceki yıllara ait indirilemeyen geçmiş yıl mali zararları mukayyet değerleri ile dikkate alınır.
31.12.2023 tarihli bilançonun düzeltilmesi sonucu oluşan geçmiş yıllar kar veya zararları, kaydedildiği Geçmiş Yıllar Kar/Zararları Hesabının alt hesabında izlenir ve sonraki dönemlerde, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesi ve 338 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan esaslara göre düzeltme işlemine tabi tutulur.
YILLAR |
GEÇMİŞ YIL KAR VEYA ZARARLARI |
2019 |
(2.500.000,00) ZARAR |
2020 |
1.000.000,00 KAR |
2022 |
(4.300.000,00) ZARAR |
|
|
PASİF KALEMLERE AİT ENFLASYON FARK HESAPLARI
31.12.2023 TARİHLİ DÜZELTİLMİŞ BİLANÇO |
|
AKTİF PASİF |
|
|
I. PARASAL KAYNAKLAR DÜZELTME ÖNCESİ DEĞERLE DİKKATE ALINIR |
|
II. PARASAL OLMAYAN KAYNAKLAR DÜZELTİLMİŞ DEĞERLE DİKKATE ALINIR |
|
|
Parasal olmayan pasif kalemler arasında yer alan “avans ve depozitolar, hak edişler, kar yedekleri ve özel fonlar (sabit kıymet yenileme fonu gibi)” hariç olmak üzere; pasif kalemlere ait enflasyon fark hesapları, herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledildiği veya işletmeden çekildiği takdirde, bu işlemlerin yapıldığı dönemin kazancı ile ilişkilendirilmeksizin, bu dönemde vergiye tabi tutulur.
Ancak öz sermaye kalemlerine ait enflasyon farkları düzeltme sonucu oluşan geçmiş yıl zararlarına mahsup edilebilir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sermayeye ilave edilebilir; bu işlemler kâr dağıtımı sayılmaz.
ÖZ SERMAYE ENFLASYON FARK HESAPLARI
GEÇMİŞ YIL ZARARLARI |
Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler ve İstisnalar
Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (5) numaralı bendine göre; bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, 1.1.2024 tarihinden sonra verilecek yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri ile geçici vergi beyannamelerinde beyan edecekleri vergi matrahlarını tespit ederken, 1.1.2024 tarihinden itibaren gerçekleşen kanunen kabul edilmeyen giderler ile vergiden istisna edilmiş olan tutarları enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş tutarları ile dikkate alacaklardır.
Yatırım indirimi tutarları ise Gelir Vergisi Kanununun 19 ve geçici 61 inci maddelerinde yer alan hükümlere göre tespit edilecek tutarlar üzerinden beyannameye ithal edilecektir.
Ymm Soner Ülgen
BİR CEVAP YAZ