iŞÇİNİN İŞE GEÇ GELMESİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 3 ÖNEMLİ BİLGİ
İŞÇİNİN İŞE GEÇ GELMESİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 3 ÖNEMLİ BİLGİ
Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendinde, “işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi” halinde, işverenin haklı fesih imkânının bulunduğu kurala bağlanmıştır.
Bununla beraber işçinin işe geç gelmesi, tek başına haklı fesih nedeni değildir. Bunun için işçinin iş sözleşmesine aykırı olarak izinsiz ve mazeretsiz olarak işe geç geldiği ve bazen de erken ayrıldığına dair yazılı olarak uyarılmalıdır. Uyarılmasına rağmen bunu alışkanlık haline getirdiğinin tutanakla tespit edilmesi ve işe geç gelmesinden dolayı işyerinde olumsuzlukların yaşandığı, üretimde aksamalar olduğunun kendisine yazılı olarak bildirilmelidir. Buna rağmen işe geç gelmeye devam ediyor ise fesih öncesi işçinin savunmasının yazılı olarak alınması gerekir. Bunlar yapıldığı taktirde, işe geç gelen işçinin, hizmet akdinin feshi, Haklı Nedenle Fesih olarak kabul edilecektir.
————————————————————————————-
-BİLİNMESİ GEREKENLER-
1-DEVAMSIZLIK SAATLERİ BİRLEŞTİRİLEMEZ.
Devamsızlık süresi, ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü ya da bir ayda üç işgünü olmadıkça, işverenin haklı fesih imkânı yoktur. Belirtilen işgünlerinde hiç çalışmamış olunması gerekir. Devamsızlık saatlerinin toplanması suretiyle belli bir gün sayısına ulaşılmasıyla işverenin haklı fesih imkânı doğmaz.
2-GEÇ KALSA DA İŞÇİ GERİ GÖNDERİLMEMELİDİR.
İşçinin çalışma saatinin başlamasından sonra olsa da işyerine ulaşması ve işbaşı yapmak istemesi karşısında işveren tarafından işbaşı yapmasına izin verilmesi ve geri çevrilmemesi gerekmektedir. Aksi taktirde olası bir yargılama sürecinde işe başlatmama fiili, eylemli fesih olarak değerlendirilebilecektir.
3-İŞE GELİP ÇALIŞMAMAK DEVAMSIZLIK YA DA GEÇ GELME DEĞİLDİR.
Devamsızlık, işçinin işine devam etmemesi halidir. İşyerine gittiği halde iş görme borcunu ifaya hiç başlamayan ya da kasıtlı olarak geç başlayan bir işçi devamsızlıkta bulunmuş sayılmamalıdır. İşçinin yapmakla yükümlü olduğu ödevleri hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi ayrı bir fesih nedeni olup, bu durumda 4857 sayılı Yasanın 25/II-h maddesi uyarınca değerlendirme yapılmalıdır.
İlgili Kanun / Madde :4857 S. İşK/25 , 1475 S. İşK/14
Örnek Karar:
Y9. HD. E. 2011/36844 K. 2013/28726 T: 08.11.2013
Y9. HD. E. 2010/5676 K. 2012/12374 T: 11.04.2012
Anıl Çevik
BİR CEVAP YAZ