Mükelleflerimizin vergi dairesine ayrıca bildirimde bulunması yükümlülüğünü kaldırdık
18.01.2023 Tarihli Resmî Gazetede 546 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayınlandı.
Firmalar ve özellikle mali işler bölümleri için para cezasıyla karşı karşıya kaldıkları bazı kritik bildirim işlemlerini Ticaret Sicil Memurlukları- Vergi İdaresi arasında bilgi alışverişi yoluyla kaldırmayı hedefleyen bu tebliğ önemli. Bu uygulama ile;
- Ticaret sicilde işlem gören açılışların işe başlama bildirimleri ilgili sicil memurluklarınca bildirilecek,
- Şube açılış/kapanış işlemleri bildirimleri ilgili sicil memurluklarınca bildirilecek,
- Adres değişikliği işlemleri ilgili sicil memurluklarınca bildirilecek,
- Tür değişikliği işlemleri ilgili sicil memurluklarınca bildirilecek,
- Tasfiye giriş/vazgeçme/kapanış işlemleri ve unvan değişikliği işlemleri ilgili sicil memurluklarınca bildirilecektir.
- Önemli! 1 Şubat 2023 tarihinden önce açılan şubelerin kapanış ve adres değişikliği bildirimlerinin vergi dairesine yapılmaya devam edilmesi şart!
Kanuni Dayanak: Vergi Usul Kanunu’nun ikinci kitabında işe başlama, işe başlamanın belirtileri, bildirimi zorunlu değişiklikler (işe başlama, işi bırakma, adres değişikliği, iş değişikliği, tasfiye ve iflas, nakil ve ölüm) ile bunun nasıl yapılacağı ayrıntılı olarak düzenlenmektedir.
Geçen sene 7338 sayılı Kanunla VUK’ta yapılan değişiklikle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan bildirimlerin mükellef tarafından Vergi Dairesine yapılmış sayılacağı kabul edilerek, mükellefler önemli bir ödevlerini Uyumlu ve Kolay bir şekilde yerine getirmeye başlamış oldu.
Tebliğ ekinde hazırlanan tablo gayet açıklayıcı olmakla birlikte bu tabloda yer almayıp Ticaret Sicile tescil edilecek işlemler için GİB internet sitesinde yayımlayacağı duyuru ile bildirim zorunluluğunu kaldırmaya yetkilidir.
Örneğin adres değişikliği için aldığınız bir kararı ilgili Ticaret Sicil Memurluğunda tescil işlemi yaptırmanız yeterli olup, yayınlanan gazeteyi vergi dairesine iletmeye gerek olmayacaktır.
2 aşamalı tasfiye sürecinde tasfiyeye giriş ve kapanış için yayınlanan gazete ile vergi dairesine başvuru yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Uygulama 1 Şubat 2023 tarihinde başlıyor.
taxiacomtr
Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak temel hedeflerinden birinin, bürokratik süreçleri kısaltacak, sunulan hizmetlere ilişkin süreleri azaltan ve hem insan kaynağının hem de zamanın etkin şekilde kullanılmasına imkan verecek uygulamaları hayata geçirmek olduğunu ifade etti.
-
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Ticaret Sicili Yönetmeliği gereğince tescil zorunluluğu bulunan işlemlerden bazıları için mükelleflerin vergi dairesine ayrıca bildirimde bulunulmasına ilişkin yükümlülükleri kaldırıldı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Vergi Usul Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle mükelleflerin bildirmeye mecbur olduğu bilgilerin, ilgili kamu kurumları tarafından Bakanlığa yazılı veya elektronik olarak bildirilmesi durumunda, bunların mükellefler tarafından yapılmış bildirim" olarak kabul edilmesine yönelik düzenleme yapılmıştı.
Söz konusu düzenleme kapsamında yayımlanan tebliğ gereğince, ticaret siciline tescili zorunlu olan işe başlama, şube açılışı-kapanışı, adres değişikliği, tür değişikliği, tasfiyeye giriş, tasfiyeden vazgeçme, tasfiye kapanış ve unvan değişikliği işlemleri Ticaret Bakanlığı tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığına elektronik ortamda bildirilecek. Bu nedenle söz konusu bildirimler, mükellefler tarafından yapılmış bildirim olarak kabul edilecek.
Söz konusu işlemler için mükellefler tarafından ayrıca vergi dairesine bildirimde bulunulmayacak. Bu işlemler için vergi dairelerine geçen yıl yaklaşık 400 bin bildirim yapıldı. Bundan böyle, ticaret erbabının bu işlemler için sadece ticaret siciline bildirimde bulunması yeterli olacak.
Ticaret siciline tescili zorunlu olan işlemlerden farklı işlemlerin de Ticaret Bakanlığından elektronik ortamda temini durumunda, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesinde (www.gib.gov.tr) yayımlanacak duyuruyla mükelleflerin bu işlemlere ilişkin bildirimde bulunma zorunluluğu da kalkmış olacak.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğle ticaret siciline tescili zorunlu bazı işlemleri, Ticaret Bakanlığının Hazine ve Maliye Bakanlığına elektronik ortamda bildirmesi nedeniyle "bu bildirimlerin mükellefler tarafından yapılmış bildirim" olarak kabul edilmesini temin ettiklerini vurgulayan Nebati, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda, işe başlama, şube açılışı-kapanışı, adres değişikliği, tür değişikliği, tasfiyeye giriş, tasfiyeden vazgeçme, tasfiye kapanış ve unvan değişikliği işlemleri için mükelleflerimizin vergi dairesine ayrıca bildirimde bulunması yükümlülüğünü kaldırmış olduk. Söz konusu işlemler için mükelleflerimiz tarafından 2022'de vergi dairelerine yaklaşık 400 bin bildirim yapıldı. Bundan böyle, söz konusu işlemler için mükelleflerimiz tarafından vergi dairesine gidilmesi ve bildirim yapılması söz konusu olmayacak."
Nebati, sonraki süreçte yeni işlemlerin de Ticaret Bakanlığından elektronik ortamda temin edilmesi halinde, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanacak duyuruyla mükelleflerin bu işlemlere ilişkin bildirimde bulunma zorunluluğunu kaldırmış olacaklarını belirterek, "Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere söz konusu uygulamanın hayata geçmesinde katkısı olan çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bakanlık olarak mükelleflerimizin bildirim yükümlülüklerini azaltan, bürokratik süreçleri kısaltan uygulamaları hayata geçirmeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
anadoluajansı https://www.aa.com.tr/
BİR CEVAP YAZ