VERGİ UYGULAMALARINDA KEFALET SENETLERİ, BANKA TEMİNAT MEKTUPLARINA ALTERNATİF ENSTÜRÜMAN OLDU
Vergi uygulamalarında teminata genellikle KDV/ÖTV/Stopaj iadelerinin alınmasında ya da vergi borçlarının taksitlendirilmesinde ihtiyaç duyuluyor.
Vergide teminat ile ilgili temel hükümler, 6183 sayılı Kanunun ikinci bölümünde “Amme Alacaklarının Korunması” başlığı altında düzenlenmiştir. Teminatın istenmesi (Md. 9) ve teminat istenmesi durumları, teminat olarak kabul edilecek şeyler (Md.10) ve bunların değerlenmesi, şahsi kefalet ve diğerleri bu başlıklardan bazılarıdır.
Bankalar tarafından verilen süresiz teminat mektupları da sözünü ettiğimiz kabul gören teminat türlerinden birisidir.
Şirketler yaygın olarak vergi iadelerinde ve özellikle de KDV iadelerinde banka teminat mektuplarına sıklıkla ihtiyaç duyarlar. Banka teminat mektupları, vergi iadelerinde şirketlerin hak ettikleri vergi iadesine daha hızlı şekilde ulaşmalarına olanak sağlarken, devletin de süre kaybetmeden güvenli bir şekilde bu iadeleri yapmasına imkan veriyor.
Paranın zaman değeri özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde işletmeler açısından daha fazla önemli hale geliyor. İşletmelerin mal ve hizmet alımlarında peşin ödedikleri vergileri en kısa sürede geri almaları finansman maliyetlerini azaltacak, işlet nakit yönetimine katkı sağlayacaktır. İçinden geçtiğimiz ekonomik konjöktürde işletmelerin nakit yönetimlerini olabildiğince etkin ve hatasız yönetmelerini gerekli kılıyor.
İşletmeler KDV başta olmak üzere diğer vergi türlerindeki iadelerini almak için banka teminat mektubu vermek istediklerinde temelde iki tür maliyet ile karşılaşırlar. Birincisi bankanın istediği komisyon diğeri gayri nakdi kredi olan teminat dolayısıyla azalan limitlerin yarattığı kısıtlardır.
Maliye uzun zamandır piyasadan aldığı geri bildirimler üzerine bu konuda bir dokunuş yaptı. 1 Temmuz 2022’de Mecliste kabul edilen 7417 sayılı Kanun ile 6183 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinde yapılan değişiklikle, Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında verilen kefalet senetlerinin vergi uygulamalarında teminat olarak kabul edilmesi mümkün hale geldi. Böylece şirketler kredi limitlerinin olmaması ya da sınırlı olması nedeniyle var olan vergi alacaklarının tahsilinde zaman kaybına uğramayacaklar.
Bu yeni düzenleme ile (7417 sayılı Kanun) başta KDV olmak üzere vergi iadeleri ve borç taksitlendirmelerinde banka teminat mektuplarına alternatif bir teminat enstrümanı getirilmiş oluyor. Vergide teminat olarak kabul görecek kefalet senetleri, sigorta şirketlerinden alınabiliyor.
Hakkı Sayan
Partmer at Vizyon
BİR CEVAP YAZ